Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων, σε Ελλάδα και Τουρκία, έχει μπει ξανά από χτες το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και η προέκτασή του προς τα δυτικά, δηλαδή η τάφρος του Β. Αιγαίου, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα χτες με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης.
Το γεγονός ότι τις αμέσως επόμενες ώρες δε σημειώθηκαν δονήσεις από άλλα σημεία του ρήγματος είναι καθησυχαστικό, όμως οι ειδικοί παραμένουν σε εγρήγορση καταγράφοντας αναλυτικά τη δραστηριότητα στην περιοχή, προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

«Εφόσον δεν έχουμε μετατόπιση στο επίκεντρο, μπορούμε να μιλάμε για ένα μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέχεια, που δεν εμπνέει ανησυχία», σημείωσε ο Μανόλης Σκορδίλης, αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Η δόνηση προέρχεται από μια ζώνη υψηλής σεισμικότητας, που αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Με τα δεδομένα που υπάρχουν και την εξέλιξη του φαινομένου δε φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε ο Βασίλης Καρακώστας, αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Η δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 04.51 τα ξημερώματα χτες, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο στα τουρκικά παράλια, 55 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης, στην είσοδο του κόλπου Σάρου της Τουρκίας. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου Σαμοθράκη και Λήμνο, καθώς και σε περιοχές του Εβρου και της Ροδόπης, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Πάντως, λόγω της ώρας που σημειώθηκε ο σεισμός, ελάχιστοι πολίτες τον αντιλήφθηκαν στη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Ακολούθησαν χτες το πρωί δύο ασθενείς μετασεισμοί με μεγέθη 2,8 και 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.
Το συγκεκριμένο ρήγμα, που αποτελεί «παρακλάδι» του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, με τελευταίο στις 27 Μαρτίου 1975, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Δύο νεκροί από σεισμό στη Σερβία
Οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι ο σεισμός στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σαμοθράκης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα τα ξημερώματα χτες στην κεντρική Σερβία και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Σερβία και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίρια στο Κράλιεβο, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχο, οι περιοχές αυτές της Σερβίας παρουσιάζουν αυξημένη σεισμικότητα, λόγω της γειτνίασης με την αποκαλούμενη σεισμική «Απούλια Πλάκα», που εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής. Στην περιοχή αυτή είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1979, στο νότιο τμήμα της «Απουλίας Πλάκας», κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία.
ΠΗΓΗ: http://www.agelioforos.gr