Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει»


«Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama».

Ο δημοσιογράφος του Panorama ρωτά τον Γιώργο Πανανδρέου: «Σε περίπτωση αρνητικής, για την κυβέρνηση ψήφου -όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- απειλείτε ότι θα διαλύσετε τη βουλή: πρόκειται για προπαγάνδα;».

Και ο πρωθυπουργός απαντά: «Όχι, είναι πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε “ φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη”, τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, στην οποία αναφέρεται ο Ιταλός δημοσιογράφος, Πίνο Μπουοντζιόρνο, ο Γιώργος Παπανδρέου παρατηρεί:
«Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».

«Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπανδρέου απαντά:

«Ξεκινήσαμε με τη διαφάνεια. Όλες οι επίσημες αποφάσεις μας και όλες οι δαπάνες της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς ξοδεύουμε κάθε ευρώ. Είναι και ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί και η διαφθορά. Δεύτερο: προχωρήσαμε σε ορθολογικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε 1.050 δήμους, τώρα είναι 330. Αυτό μας κάνει να εξοικονομούμε 1,5 δισ. το χρόνο. Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα για βαραίνουν, οι φόροι, περισσότερο στις πλάτες των πλούσιων και λιγότερο των φτωχών. Χρησιμοποιούμε όλες τις τεχνολογίες, και τους χάρτες του Google, για να ανακαλύψουμε τις αδήλωτες βίλες και πισίνες».

Αναφορικά με τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα “στοπ” στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους του 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα».
ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Δηλαδή γίναμε και "ομάδες συμφερόντων" μετά το "Όλοι μαζί τα φάγαμε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου