Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

"Δούρειος Ίππος": Εκπλήξεις στην μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου (φωτό)ImageΟλοκληρώνεται σήμερα η μεγαλύτερη άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων η «Δούρειος Ίππος»με την εμπλοκή όλων των τύπων των αεροσκαφών και των περισσότερων αντιαεροπορικών συστημάτων και των τριών Κλάδων τα οποία συμμετείχαν σε αυτό το ηλεκτρονικό “crash test” στην Ανδραβίδα. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν χαρακτηρίστηκαν ως «πολύτιμα» από ανώτατο αξιωματικό της Π.Α. Μάλιστα πηγές της Π.Α. αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά και κάποιες «μαύρες τρύπες»  στις επιχειρησιακές ικανότητες ορισμένων τύπων συστημάτων αυτοπροστασίας που είναι εγκατεστημένα σε μαχητικά της Π.Α. Ορισμένα αντιαεροπορικά συστήματα εξουδετέρωσαν σχετικά εύκολα τις παρεμβολές των αεροσκαφών και προχώρησαν σε εικονικές βολές. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα συστήματα δεν υπηρετούν «στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στην άσκηση δεν συμμετείχαν τελικά τα AH-64D Longbow Apache, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή τους. Συμμετείχαν ΑΣΕΠΕ Erieye, αντιαεροπορικά συστήματα Crotale, Patriot, Βέλος από την ΠΑ και συστήματα OSA AK/AKM και Asrad-Hellas από τον ΕΣ. Στην άσκηση συμμετείχαν και μονάδες του ΠΝ οι οποίες βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.
Image
© Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNet Media

Image
© Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNet Media
Ο «Δούρειος Ίππος» διήρκεσε τρεις ημέρες (2-3-4/11) οργανώθηκε από την ΔΙΣΗΠ (Διακλαδική Σχολή Ηλεκτρονικού Πολέμου), εποπτεύθηκε από το ΚΕΑΤ και εκτελέστηκε από το ΣΟΤ.
Image
© Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNet Media
Ατυχώς και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει αποδεκτό δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν και να δοκιμαστούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ιδιωτικών εταιρειών. Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να βοηθηθεί η ιδιωτική αμυντική βιομηχανία. Η συγκεκριμένη τακτική είναι συνήθης ρουτίνα στο εξωτερικό και κερδίζουν όλοι: Και οι Ένοπλες Δυνάμεις και η βιομηχανία.
Image
© Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNet Media
ΠΗΓΗ: Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου