Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγή τακτικής δείχνει το σημερινό τουρκικό "πακέτο" υπερπτήσεων - Πρώτη φορά μετά τον Κ.Ηλιάκη...



Image«Άλλα κόλπα» άρχισαν από σήμερα οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Δεν είναι απλώς το γεγονός ότι έστειλαν για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια φωτοαναγνωριστικά RF-4Ε στο Αιγαίο και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια επάνω από ελληνικά νησιά, είναι το αντικειμενικό γεγονός αυτής της ενέργειας: Κατά τα ΝΑΤΟϊκά, αλλά και διεθνή δεδομένα αεροπορικής συμπεριφοράς, η παραβίαση Εθνικού Εναέριου Χώρου από συνδυασμό μαχητικών και αναγνωριστικών και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε (τριπλή υπέρπτηση), συνιστά «επιθετική ενέργεια». Με κάθε δικαίωμα στον αμυνόμενο να απαντήσει…   Ακόμα και στην περίπτωση του Κώστα Ηλιάκη δεν είχαμε τόσο «τραβηγμένη» συμπεριφορά και ίσως να είναι η πρώτη φορά που έχουμε υπέρπτηση συνδυασμού μαχητικών και αναγνωριστικών επάνω από ελληνικά νησιά.

Στο ΓΕΑ δεν μπορούν να ερμηνεύσουν με τακτικά δεδομένα την κίνηση αυτή, παρά μόνο με πολιτικά: "Δε νομίζω ότι έχουν ανάγκη να ανιχνεύσουν την αμυνιτκή μας διάταξη στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ακόμα και αν έχουν κάποια ... απορία, αρκούσε να στείλουν, όπως και κάνουν συνέχεια, UAV και να δουν αυτά που θέλουν. Ακόμα και τα RF-4 από τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα έκαναν καλή δουλειά. Νομίζουμε ότι απλώς ήθελαν να δείξουν ότι "τέλος η εκεχειρία" που είχαμε μετά τον Ηλιάκη" σημείωνε ανώτερος επιχειρησιακός αξιωματικός του ΓΕΑ.
Στην δεκαετία του ’70 και του ’80 δεν ήταν ασυνήθιστες οι υπερπτήσεις των RF-4E και μάλιστα επάνω από μεγάλα νησιά, όπως η Χίος η Σάμος κλπ, αλλά χωρίς την συνοδεία τουρκικών μαχητικών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο σχηματισμός αποτελούμενος από 4 αεροσκάφη F-16 και 2 RF-4E εισήλθε στις 13:08 στο ελληνικό FIR και πραγματοποίησε την πρώτη υπερπτήση σε ύψος 22.000 ποδών πάνω από το Φαρμακονήσι.
Στη συνέχεια ο ίδιος σχηματισμός πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στις 13:10 και σε ύψος 24.000 ποδών. Συνεχίζοντας και παρά τη εμφάνιση ελληνικών αεροσκα΄φων αναχαίτισης στις 13:19 τα τουρκικά αεροσκάφη, και ανγνοώντας επιδεικτικά τα ελληνικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν και άλλη υπέρπτηση πάνω από Αγαθονήσι, για δεύτερη φορά στις 13:19 και σε ύψος 26.000 ποδών αυτή τη φορά.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι επρόκειτο να επιδοθεί διάβημα από τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, ίσως κάπως πιο έντονο από τις άλλες περιπτώσεις, αλλά πόσο αυτό είναι αρκετό για να κατασταλεί η τουρκική επιθετικότητα;
Σήμερα συνολικά 23 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν εννέα φορές τον ΕΕΧ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο…
ΠΗΓΗ: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου