Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:29  το απόγευμα στην Κρήτη. Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινσιτούτο, εντοπίζεται 55 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου  σε εστιακό βάθος 60χλμ.
Σε επικοινωνία του Νewsbomb.gr με τον περιφερειάρχη της Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο, μας ενημέρωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές.



H δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

Πηγή φωτογραφίας: cretalive.gr
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.
Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα.
"Πρόκεται για έναν πολύ δυνατό σεισμό που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου" δήλωσε ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν έναν τέτοιο σεισμό.
Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση και στη Ρόδο.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, σύφμωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, σημείωθηκε μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος εντοπίστηκε στον ίδιο εστιακό χώρο.




Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γιώργο Σταυρακάκη, ο οποίος την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο, πρόκειται για μία περιοχή που δίνει σεισμούς.
Καθησυχαστικός παρουσιάζεται ο καθηγητής Γεωολογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθώς δεν προκαλεί καμία ανησυχία η ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε αρκετές περιοχές της χώρας. Η σεισμική ακολουθία, όπως ανέφερε, εξελίσσεται ομαλά, ενώ δεν υπάρχει φόβος για δημιουργία παλιρροϊκού κύματος, καθώς όπως υποστηρίζει τέτοιοιυ είδους σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου