Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ένταση και επεισόδια στο Λονδίνο για τα δίδακτρα

Εικόνα από το BBC Εικόνα από το BBC
Σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης χιλιάδων φοιτητών, αλλά και πανεπιστημιακών καθηγητών στο κέντρο του Λονδίνου που διαμαρτύρονται για την προαναγγελία της κυβέρνησης ότι το όριο των ετησίων διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια θα τριπλασιαστεί στις 9.000 λίρες. Φοιτητές έχουν καταλάβει τμήματα του κτιρίου που στεγάζεται το Συντηρητικό Κόμμα και έχουν ανέβει στην ταράτσα, αφού προηγουμένως έσπασαν υαλοπίνακες και άναψαν φωτιές έξω από το κτήριο.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν ελαφρά 3 άτομα.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση που διοργανώθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Μάιο.

Η εισήγηση για την αύξηση των διδάκτρων, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ανήκει στο λόρδο Μπράουν, που είχε αναλάβει να εξετάσει τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μετά τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.

Αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι φοιτητές πληρώνουν έως 3.290 λίρες για κάθε έτος σπουδών στα πανεπιστήμια της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι φοιτητές θα λαμβάνουν δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων, το οποίο θα αρχίζουν να αποπληρώνουν όταν αποκτήσουν ετήσιο εισόδημα 21.000 λιρών.
ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου