Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τέσσερα μίλια από το Καστελόριζο πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά - Η Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ αποχώρησε



Image«Μαύρα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γι πρώτη φορά από το 1974 τουρκικά μαχητικά ανήμερα των εκλογών στην Ελλάδα προχωρούν σε παραβιάσεις των εναέριων συνόρων και το κυριότερο με ποιοτικά στοιχεία που μόνο ανησυχία προκαλούν: Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε απόσταση μόλις τεσσάρων μιλίων από το Καστελόριζο, δηλαδή δεν σεβάστηκαν ούτε καν τα έξι μίλια τα οποία υποτίθεται ότι αναγνωρίζουν ως Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Συνολικά είχαμε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ, τέσσερις παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών από έξι τουρκικά μαχητικά ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα ελικόπτερο επίσης ναυτικής συνεργασίας. Όλα αυτά στην αεροναυτική άσκηση Mavi Balina στην οποία συμμετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο (“Standing NATO Maritime Group 2’’ - SNMG2).
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι πέταξαν τέσσερα μίλια από το Καστελόριζο δεν είναι καθόλου άσχετο με το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν γενικά την ύπαρξη του Καστελόριζου ως «εμπόδιο» στην τουρκική ΑΟΖ. Εμπλοκές δεν είχαμε.
Τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν, όπως πάντα έγκαιρα στο αέρα (έχουν προειδοποίηση τουλάχιστον 30΄, άλλωστε), αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία και καταγράφεται είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η συμπεριφορά τους είναι προκλητική...
Η Ελλάδα στο όλο σκηνικό αντέδρασε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια με αποχώρηση της φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ η οποία συμμετέχει στην Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο (“Standing NATO Maritime Group 2’’ - SNMG2),
Σημειώνεται ότι το τουρκικό όργιο σημειώθηκε παρά την άδεια που είχε δώσει η ΥΠΑ για τις περιοχές τις οποίες είχε αιτηθεί η Τουρκία.
Για το θέμα το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκε εντολή αποχώρησης της ελληνικής Φρεγάτας από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις Νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.
Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική".
ΠΗΓΗ: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου