Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νέα εποχή για την ΔΥΚ: Προμήθεια υπερ-ταχέων σκαφών για τα "βατράχια" - Αποκλειστικές φωτό

ImageΝέες επιχειρησιακές ανάγκες, νέα δόγματα δράσης, νέα υλικά και συστήματα για τις ειδικές δυνάμεις, τα οποία πριν λίγα χρόνια τα βλέπαμε όλοι μας μόνο στον κινηματογράφο: Κατόπιν μελέτης των διδαγμάτων πολλών ασκήσεων, αλλά και πραγματικών καταστάσεων κρίσεων (από αυτές που κάποιες φορές δεν έρχονται στην δημοσιότητα) η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων της μονάδας πρόχώρησε στην προμήθεια "περισσότερων από 15 ειδικών ταχύπλοων σκαφών Jet Ski"!

  
Μέσα από την καθημερινή εκπαίδευση των στελεχών της μονάδας και ιδιαίτερα των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) και των  Ομάδων Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) κρίθηκε ότι υπήρχε η ανάγκη για την πρόσκτηση ενός αριθμού Jet Ski μέσω των οποίων η ΔΥΚ θα αποκτούσε ευελιξία, ταχύτητα και χαμηλό προφίλ διείσδυσης σε μη «φιλικά νερά». Για την εξυπηρέτηση αυτής της ξεχωριστής «προσωπικότητας» της μονάδας επιλέχθηκε η απόκτηση των Jet Ski.
Τα σκάφη είναι τα Sea Doo της Bombardier Recreational Products και περιλαμβάνουν βελτιωμένο έλεγχο χειρισμού Sea-Doo®iControl™, το οποίο έχει έξυπνο σύστημα επιβράδυνσης και αναστροφής πορείας (iBR™):, έξυπνη διαχείριση ισχύος (iTC™), και προηγμένη απόσβεση κραδασμών από τον κυματισμό της θάλασσας (iS™).
Ο διχρονος κινητήρας του Sea Doo εκπέμπει 75% λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, και είναι κατά 90% περισσότερο οικονομικός στην κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με τα μοντέλα πριν το 1998. ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα του σκάφους είναι η ειδική πρόβλεψη (D-Sea-Bel sound reduction system) για μείωση του θορύβου κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τα προηγούμενα αλλά και άλλα υπάρχοντα σκάφη της κατηγορίας κάνοντας το Sea Doo ιδανικό για στρατιωτικές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. 
Image
Μέσω των συγκεκριμένων σκαφών οι Ομάδες Αμφίβιων Επιχειρήσεων αλλά και Ανορθόδοξου Πολέμου θα αποκτήσουν τη δυνατότητα τόσο της άμεσης επέμβασης σε περιοχές κλιμακούμενης κρίσης, στο σενάριο των «Ιμίων» αλλά και διείσδυσης σε περιοχές του εχθρού και φυσικά ταχείας αποχώρησης για δολιοφθορές, κάτι που είναι στο πνεύμα της μονάδας.
Image
Τα συγκεκριμένα σκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και σε αντιτρομοκρατικές αποστολές με κρυφή προσέγγιση σκαφών που πιθανά διατελούν υπό ομήρεια.
Ένα ακόμη επιπρόσθετο και ταυτόχρονα σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα μεταφοράς των συγκεκριμένων Jet Ski από τα δύο σκάφη του ΠΝ κλάσης Ospery-55 «Αρματωλός» Ρ-18 και «Ναυμάχος» Ρ-19, μέσω του πρωραίου συστήματος αποθήκευσης ακάτου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στις Ομάδες Αμφίβιων Επιχειρήσεων της ΔΥΚ να δράσουν πρακτικά σε όλο τον Αιγιακό χώρο, δρώντας σε καταστάσεις ανακατάληψης νησίδων και βραχονησίδων από τπν εχθρό, αλλά προσέγγισης εχθρικών ακτών για την πραγματοποίηση δολιοφθορών.
Image
Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να υπογραμμιστεί η απόκτηση παρόμοιων δυνατοτήτων σκαφών  και από τη Ζ΄ΜΑΚ καθώς ο χώρος δραστηριότητάς της ταυτίζεται με αυτόν της ΔΥΚ. Σίγουρα το ΓΕΣ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα.
Image
Image
ΠΗΓΗ:  http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου