Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Την Πέμπτη αποφασίζεται η επέμβαση των δυτικών στη Λιβύη

ImageΠρος άμεση επέμβαση στην Λιβύη οδεύουν οι δυτικοί με την Γαλλία και την Βρετανία να "μπαίνουν μπροστά" και να ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με την προοπτική να συζητηθεί η πρόταση την Πέμπτη σε συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Την πρόταση έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν οι χώρες του Κόλπου, ενώ έχουν συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία εργάζεται «με εταίρους ως προς τα στοιχεία ενός ψηφίσματος για μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί τη νομική στήριξη ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, κάτι που έχει ζητήσει τόσοτο ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ.
Την ανάγκη για έγκριση από την πλευρά του ΟΗΕ τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παραμένουν αμέτοχα αν ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίσουν να επιτίθενται εναντίον του ίδιου του λαού τους», όπως είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι το Πεντάγωνο είχε προετοιμάσει διάφορες επιλογές στρατιωτικής δράσης για τον πρόεδρο Ομπάμα.
«Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς απόφασης πριν γίνει οτιδήποτε», ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Reuters, ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το λεγόμενο Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Λίβυου ηγέτη, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις.
«Επιβεβαιώνω ότι δεχθήκαμε προτάσεις από εκπρόσωπο του Καντάφι για διαπραγματεύσεις με θέμα την έξοδο του Καντάφι. Τις απορρίψαμε. δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;»
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβούλιο δήλωσε ότι ενδέχεται να μην διώξει τον Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα που τού καταλογίζει, εάν παραιτηθεί.
Παράλληλα, πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επιδρομή στην έρημο, ανατολικά του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του Ρας Λανούφ, που αποτελεί σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου και είναι η πλέον προκεχωρημένη θέση των δυνάμεων της λιβυκής αντιπολίτευσης στην ανατολική περιοχή της χώρας, σύμφωνα διεθνή ΜΜΕ.
Πύραυλος έπεσε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Βεγγάζης, έδρας της αντιπολίτευσης.
Η λιβυκή αεροπορία πραγματοποιεί καθημερινές επιδρομές εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή της χώρας, κυρίως επί της γραμμής του μετώπου, αλλά και στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια.
ΠΗΓΗ: http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου