Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

8,8 ρίχτερ στην Ιαπωνία - Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών - Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια (VIDEO)





Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία ήταν μεγέθους 8,9 ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, από το τσουνάμι 10 μέτρων που έπληξε το λιμάνι Σεντάι στη βόρεια Ιαπωνία, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".  Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.
Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη. Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των παλιρροϊκών κυμάτων.

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή.
 Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει, στο μεταξύ, σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.
Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα "πλέουν" στο λιμάνι της Ιουάτε.

Κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό κι έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.



Ο σεισμός σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας κτίρια στο Τόκιο.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνουν το τσουνάμι να παρασύρει αυτοκίνητα, φορτηγά, σπίτια και σκάφη. Μέσα στα κτίρια επικράτησε πανικός, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να καλυφθούν κάτω από τα γραφεία τους.

Στο μέσο της πόλης του Τόκιο μεγάλα κτίρια είναι παραδομένα στις φλόγες, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε δεκάδες τραυματισμούς όταν η οροφή ενός κτιρίου κατέπεσε και πλάκωσε ανθρώπους που γιόρταζαν σε τελετή αποφοίτησης.

Οι συνεχείς μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τα κτίρια, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν.

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής, κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό.

Νωρίτερα, το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους, ύψους μέχρι 6 μέτρων.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyod

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου