Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Λίγο πριν την καταστροφή
Με μία δραματική δήλωση ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας προειδοποιεί για επερχόμενη καταστροφή μέσα στις επόμενες ώρες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Βορειοανατολική Ιαπωνία.
«Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας καταστροφής… ακόμη και μιας μεγάλης καταστροφής», επισήμανε ο Guenther Oetinger, προσθέτοντας πώς οι συνθήκες επιδεινώνονται στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.
Τα δύο επόμενα γραφήματα δείχνουν την πορεία της ραδιενέργειας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, ανά ημέρα και ώρα.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγιένκο ανακοίνωσε πώς η κατάσταση εξελίσσεται στη βάση του χειρότερου δυνατού σεναρίου και πώς η Ρωσία δυστυχώς συνεχίζει να μην λαμβάνει πλήρη ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές.
Το αμερικανικό πεντάγωνο ανακοίνωσε με την σειρά του πώς οι αμερικανικές στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή θα παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 80 χλμ. από το επίκεντρο του πυρηνικού συμβάντος.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχεδιάζει την απομάκρυνση των Ρώσων διπλωματών από το Τόκιο, με ειδικές πτήσεις στις 18 Μαρτίου.
Η ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοινωθέν επισημαίνοντας πώς «η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».
Σύμφωνα με τις καταμετρημένες ποσότητες ραδιενέργειας στην περιοχή του ατυχήματος,οι εργάτες και οι πυροσβέστες που επιχειρούν γύρω από τους αντιδραστήρες έχουν ήδη δεχθεί δεκαπλάσια τουλάχιστον ποσότητα από την ετήσια ποσότητα που μπορεί να δεχθεί ένας φυσιολογικός άνθρωπος.
Η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες τους να μετακινηθούν μακριά από το Τόκιο ενώ οι γερμανοί διπλωμάτες και οι οικογένειες τους έχουν ήδη μετακινηθεί στην Οζάκα.
Τέλος, η υπουργός ενέργειας της Γαλλίας Ναταλί Κοσιούσκο Μοριζέ ανέφερε πώς το χειρότερο σενάριο είναι δυνατόν να συμβεί αν δεν είναι πλέον και η πιθανότερη εξέλιξη.
Στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα θα επιχειρηθεί μία ακόμη, πιθανώς ύστατη προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων 3 και 4 από αέρος με ελικόπτερα. Αρμόδιοι διεθνείς φορείς έχουν όμως καταλήξει στο συμπέρασμα πώς έχει αποτύχει η πολυήμερη επιχείρηση ψύξης με διάφορα μέσα των αντιδραστήρων και πώς η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η διασπορά της ραδιενέργειας μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986. Πηγή : Reuters
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου