Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια αγωνία για πυρηνική καταστροφή



Δραματική είναι η κλιμάκωση της ανησυχίας που επικρατεί στην Ιαπωνία αλλά και στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τις τελευταίες ώρες.

Επιστήμονες και εξειδικευμένοι τεχνικοί θεωρούν ως αναπόφευκτη μία έκρηξη και σε τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ο οποίος υπέστη και αυτός βλάβη στο σύστημα ψύξης ενώ στον αντιδραστήρα Νο 3, στον οποίο σημειώθηκε έκρηξη τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι τεχνικοί προσπαθούν να ανακόψουν την ολική τήξη του πυρήνα, εξέλιξη η οποία -κατά ορισμένους επιστήμονες- θεωρείται πολύ πιθανή με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ιαπωνικές Αρχές, οι οποίες επιχειρούν να εμφανίζονται καθησυχαστικές, ενδεχομένως
περισσότερο απ’ ότι επιτρέπουν οι συνθήκες, ζήτησαν από τον ΟΗΕ να συνδράμει με ειδικούς επιστήμονες στο έργο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία αν μη τι άλλο καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι αρμόδιοι τεχνικοί φορείς στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανέφεραν και δεύτερη αποκάλυψη των ράβδων με πυρηνικό καύσιμο, για δεύτερη φορά εντός τριών ημερών, στον αντιδραστήρα 3, λόγω λανθασμένου χειρισμού με τις σωληνώσεις παροχής ψυχρού ύδατος. Το συμβάν συνετέλεσε στην εκ νέου αύξηση της θερμοκρασίας εντός του κελύφους του αντιδραστήρα, καθιστώντας το ενδεχόμενο μιας έκρηξης ακόμη πιθανότερο.

Ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έλαβε εντολές να απομακρυνθεί από την ζώνη όπου παρατηρήθηκε αύξηση της ραδιενέργειας και ήδη πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έχουν αλλάξει πλεύση και περιπολούν σε ασφαλή απόσταση. Ανάλογη εντολή έχει δοθεί και στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν υπεράνω της Β.Α. Ιαπωνίας.

Ήδη επίσημοι κρατικοί λειτουργοί στις Φιλιππίνες προειδοποιούν τους κατοίκους για ενδεχόμενος κίνδυνο μεταφοράς ραδιενεργού νέφους από την Ιαπωνία στις γειτονικές χώρες.

Τα επίσημα στοιχεία ωστόσο που είναι διαθέσιμα και προέρχονται από τις αρμόδιες ιαπωνικές Αρχές, αλλά μεταδίδονται και στους διεθνείς οργανισμούς, επιμένουν πώς η μέχρι τώρα έκλυση ραδιενέργειας δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο περίπου 200.000 κάτοικοι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές και πέρα από την ακτίνα των 20 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό, ενώ ιατρικό και παρά-ιατρικό προσωπικό προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους με μετρητές των κατοίκων που προέρχονται από την επιμολυσμένη περιοχή.
ΠΗΓΗ:   http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου