Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Αντίστροφα μετρά η Δύση για πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Η προφανής νίκη του Λίβυου ηγέτη κατά της κίνησης των αντιστασιακών να τον ρίξουν από την εξουσία έπειτα από 42 χρόνια, αλλά και των πιθανολογούμενων εγκλημάτων του καθεστώτος εις βάρος του λαού της Λιβύης έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης «που οπλίζει» έτοιμη να βάλει κατά του Καντάφι.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να θέσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη θεωρείται το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής
επέμβασης. Η απόφαση αυτή κάνει το Παρίσι και το Λονδίνο να ζητούν μετά επιτάσεως τη στρατιωτική επέμβαση.
Ήδη, στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι θα διεξαχθούν «σύντομα, εντός των επομένων ωρών» και στη βάση «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι γαλλικές δυνάμεις.

Φήμες για «απόδραση» του Καντάφι

Η Interpol, με «πορτοκαλί» σήμα της προς την Κυπριακή Αστυνομία, την καλεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να την ενημερώσει, σε περίπτωση κατά την οποία ο Καντάφι και μέλη της οικογένειάς του ή στενοί συνεργάτες του επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Interpol, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι η ενέργεια της Interpol εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.

Το σχέδιο επίθεσης

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό BBC, δεν είναι σαφές επί του παρόντος και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εμφανίζεται να δίνει νομική ισχύ στις επιθέσεις κατά των επίγειων δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ποια θα είναι η μορφή της διεθνούς επέμβασης αλλά και πότε θα διεξαχθεί.

Αυτοί που φαίνεται ότι πρωτοστατούν στη στρατιωτική επίθεση κατά του Καντάφι είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι επιμένουν ότι η «δράση» θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν, τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα διεξαχθούν «σύντομα εντός των επομένων ωρών.

Οι Γάλλοι κινούνται σε αυτή τη γραμμή, καθώς είναι σαφές ότι πιθανή πτώση του καθεστώτος θα ανοίξει «νέες δουλειές» στα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης και οι Γάλλοι του Σαρκοζί θέλουν να έχουν λόγο στο νέο μοίρασμα της πίτας.

Από την πλευρά της, η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να συντάσσεται με τη γαλλική γραμμή υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης κατά του Καντάφι, αλλά, επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τη θέση τους.

«Απειλείται η ενότητα της Δύσης»

Μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η..Ε, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τη γαλλική και τη βρετανική πλευρά να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις, λέγοντας όμως ότι η Λιβύη οφείλει να συμμορφωθεί αμέσως με το ψήφισμα.

Το ψήφισμα είναι ευρύτατο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναληφθεί μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση. Εντούτοις, πολλές από κρίσιμες τελικές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να επιλυθούν μεταξύ των εθνών που συνεισφέρουν στην αποστολή, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της επίθεσης.

Ήδη υπάρχει «ρήγμα», καθώς θεωρείται πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να μη συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο της επίθεσης. Σε αυτό το σκηνικό, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, μαζί με κάποιες αραβικές χώρες, αναμένεται να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο. Υπέρ της επίθεσης και προφανώς με συμμετοχή είναι η Νορβηγία και η Πολωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο το Παρίσι όσο και το Λονδίνο αλλά και η Βηρυτός προτείνουν να ενεργοποιηθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1973, με την υποστήριξη των Η.Π.Α..

Ενδιαφέρουσα είναι η έως τώρα στάση των Ρώσων και των Κινέζων, οι οποίοι συχνά πυκνά αντιτίθενται στη χρήση βίας εις βάρος μιας κυρίαρχης χώρας.

Αυτή τη φορά δεν άσκησαν veto, απλώς απείχαν της ψηφοφορίας
ΠΗΓΗ:   http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου