Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Άρχισε η μουσουλμανική προσευχή - Δακρυγόνα εναντίον "αγανακτισμένων" και ακροδεξιών


Με συνθήματα, ακόμη και... τσιφτετέλια οι κάτοικοι στην πλατεία Αττικής προσπαθούν να διακόψουν την προσευχή των μουσουλμάνων που ξεκίνησε από τα χαράματα.

Η προσευχή των μουσουλμάνων ξεκίνησε το πρωί στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, στο σταθμό Λαρίσης, στις πλατείες Αττικής και Κουμουνδούρου και σε 11 ακόμη σημεία της Αττικής, όμως ήδη στην πλατεία Αττικής έχουν συγκεντρωθεί δύο ομάδες περίπου 60-70 κατοίκων και μελών ακροδεξιών ομάδων που προσπαθούν να τους εμποδίσουν.




Στην οδό Αριστομένους τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων
Στην οδό Αριστομένους τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων

Υπάρχουν ακόμη και κάτοικοι σε μπαλκόνια, επί της πλατείας, που φωνάζουν συνθήματα με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ενώ κάποιοι έχουν βάλει στο... τέρμα μουσική και προσπαθούν να καλύψουν τους ψαλμούς!



Στην οδό Αριστομένους μια οργανωμένη ομάδα ακροδεξιών έχει καταφτάσει φωνάζοντας “ξυπνήστε Έλληνες και διώξτε τους ξένους”.



Λίγο πιο κάτω οι αστυνομικοί υπό τον φόβο επεισοδίων έχουν μπλοκάρει όσους βρίσκονται μέσα σε ένα καφενείο και δεν επιτρέπουν την έξοδο. Οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ακροδεξιές ομάδες και απλά θέλουν να πάνε στη δουλειά τους...

Παρά τα ευτράπελα δεκάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αττικής και περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει η προσευχή.



Λίγο μετά τις οκτώ και μετά τα ... τσιφτετέλια άρχισε από τα μεγάφωνα μιας πολυκατοικίας να ακούγεται... ροκ και έτσι οι μουσουλμάνοι ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν...



Στην πλατεία Αττικής δεκάδες μουσουλμάνοι, ακροβολισμένοι τριγύρω εκατοντάδες αστυνομικοί και στα... πέριξ δεκάδες πολίτες και άλλοι τόσοι ακροδεξιοί ... Αντίθετα στα προπύλαια όπου η συγκέντρωση των μουσουλμάνων ήταν μεγάλη απουσία εξτρεμιστικών ομάδων δεν συνέβη το παραμικρό. Όλα κύλησαν ομαλά. Η προσευχή διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ακολούθησε κήρυγμα από τον ιμάμη και λίγο μετά τις οκτώ οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται.

Η αστυνομία φοβάται ντόμινο έντασης

Χαρακτηριστικό του κλίματος, που είχε διαμορφωθεί από αργά χθες το βράδυ  το βίντεο που ακολουθεί ...



Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ καταφθάνουν και ενισχύσεις από την επαρχία. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Τι είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Πρόκειται για μια από τις δυο σημαντικότερες γιορτές των μουσουλμάνων, τη Γιορτή της Θυσίας. Συμβολίζει τη θυσία του Αβράαμ. Με αφορμή τη γιορτή αυτή, σε χωριά του νομού Ροδόπης και στους μαχαλάδες της Κομοτηνής πρόκειται να αναβιώσει το δρώμενο της καμήλας, έθιμο που πήρε την ονομασία του από την καμήλα που θυσιάζονταν. Η καμήλα θεωρείται ιερό ζώο για τους μουσουλμάνους, γιατί ο προφήτης Μωάμεθ το χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις του.

Νεαροί μεταμφιεσμένοι σε νύφη, γαμπρό και σε διάφορους τύπους που συναντά κάποιος στην καθημερινή ζωή, συνοδεύοντας ένα ομοίωμα καμήλας, τριγυρίζουν στους δρόμους, συνοδεία μουσικής και μαζεύουν φιλοδωρήματα. Το έθιμο αναβιώνει είτε την πρώτη ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ είτε τις επόμενες ημέρες της γιορτής.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου