Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δύο φωνές στην Αγκυρα για τα 12 μίλια ...

 
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας περί αποδοχής από την Αγκυρα του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει σε αρκετές περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά την ίδια στιγμή ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένη πρόοδο» η οποία έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αποφεύγοντας πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας περί αποδοχής από την Αγκυρα του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει σε αρκετές περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά την ίδια στιγμή ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένη πρόοδο» η οποία έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αποφεύγοντας πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες
Προσεκτικές αποστάσεις από το δημοσίευμα του «Βήματος» για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας προσπάθησε να κρατήσει χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας περί αποδοχής από την Αγκυρα του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει σε αρκετές περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (σ.σ.: αν και στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία). Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένη πρόοδο» η οποία έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αποφεύγοντας πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Δεν υπάρχει επίτευξη συμφωνίας για τα 12 μίλια. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται. Οι δύο πλευρές θα προβούν σε κοινή δήλωση αν επιτευχθεί συμφωνία.Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Οι εντεταλμένοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συνομιλίες. Θα προβούμε στην απαραίτητη ανακοίνωση όταν φθάσουν σε ένα ορισμένο σημείο» δήλωσε ο κ. Ερντογάν χθες στην Αγκυρα.

Ο κ. Νταβούτογλου υπήρξε όμως πιο προσεκτικός. «Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρέςτους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο» σημείωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε όμως: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στον τουρκικό Τύπο, η Αθήνα και η Αγκυρα συζητούν για τα χωρικά ύδατα, αλλά και για την υιοθέτηση ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών στο Αιγαίο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται κατ΄ αρχήν να αποδέχεται πλέον το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. σε αρκετές περιοχές, με ορισμένες όμως εξαιρέσεις, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά και με τις πληροφορίες περί πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να ανοίξει η Τουρκία ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, απάντησε ότι «αν δέχονται να γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα, εμείς δεχόμαστε» .

Χθες πάντως, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας δήλωσε αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι «αν μέχρι τον Ιούνιο δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου και των λοιπών υποχρεώσεών της, η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να δει τη διαδικασία να παγώνει μέχρι να βρεθεί λύση (σ.σ.: στο Κυπριακό) ».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ανοιχτό το θέμα παράλληλης κατάργησης των στρατηγείων Σμύρνης και Λάρισας
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό χθες, σε ερώτηση του «Βήματος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ενδεχόμενο παράλληλης κατάργησης του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη και του υποστρατηγείου της Συμμαχίας (CΑΟC) στη Λάρισα στην προσπάθεια «να βρούμε την καλύτερη λύση για την περιοχή, έτσι ώστε στην περιοχή αυτή, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, να μην ισχύουν διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές πρακτικές από αυτές που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα- να ανακληθούν οδηγίες (Luns Rulings, Αegean Guidance Ρolicy) που έχουν κατά παράβαση εκδοθεί από όργανα της Συμμαχίας με τις οποίες έχουν εξαιρεθεί συγκεκριμένα ελληνικά νησιά (π.χ. Λήμνος) από ασκήσεις και έργα υποδομών του ΝΑΤΟ. Ανάλογο non paper έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης στους αμερικανούς συνομιλητές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Στη Βουλή ο κ. Χριστόφιας για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και περισσότεροι από 70 πρεσβευτές ξένων χωρών, αναμένεται να παρακολουθήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής την ομιλία του προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια. Σε πανηγυρική συνεδρίαση η Βουλή των Ελλήνων θα τιμήσει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα κ. Χριστόφιας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , τον οποίο θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που αποφασίστηκε στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης ήταν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, η εντατικοποίηση των συνομιλιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας, οι οποίες να διεξάγονται στην Κύπρο, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς διαφοροποίηση του ρόλου και της αποστολής του κ. Μπαν Κι Μουν.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου