Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επιφυλακή η NASA - Σε ποιο σημείο της Γης θα πέσει ο δορυφόρος




Ένας δορυφόρος εκτός ελέγχου αναμένεται να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 18.000 μίλια την ώρα και να συντριβεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Το σκάφος έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου και αναμένεται να περάσει την ατμόσφαιρα διαλυμένος σε 26 κομμάτια τα οποία το καθένα ζυγίζει περίπου 140 κιλά, όπως προειδοποίησε η NASA, χωρίς όμως οι ειδικοί να μπορούν να προσδιορίσουν τα ακριβή σημεία της συντριβής.

Όπως ανακοίνωσαν θα μπορούν να γνωρίζουν περισσότερα περίπου δύο ώρες πριν. Ωστόσο, η NASA προσδιορίζει γεωγραφικά τη συντριβή στον 57ο παράλληλο νότια – που περιλαμβάνει σημεία στην Ευρώπη – και στον 57ο παράλληλα νότια που διέρχεται κάτω από τη Νότια Αμερική.

Η τροχιά του διαφοροποιήθηκε από τη NASA σκοπίμως, προκειμένου να προκαλέσει τη συντριβή του,
αλλά τώρα εξαιτίας της αλλαγής των ατμοσφαιρικών συνθηκών ο δορυφόρος έχει αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς «τρέχει» με 5 μίλια το δευτερόλεπτο, πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει 1 πιθανότητα στις 3.200 να κινδυνεύσει άνθρωπος από τα συντρίμμια και ότι πιο πιθανό είναι να ανοίξει μία τρύπα στη Γη ισομεγέθης με γήπεδο του γκολφ, όπως δημοσιεύει η Daily Mail.



Το σκάφος έχει μήκος 35 πόδια και ζυγίζει 6,5 τόνους. Τέθηκε σε τροχιά το 1991 προκειμένου να μελετηθούν οι κλιματικές αλλαγές, ενώ η λειτουργία του παύθηκε το 2005. Ο δορυφόρος θα μοιάζει με βροχή φλεγόμενων μετεωριτών καθώς μόλις μπει στην ατμόσφαιρα θα πάρει φωτιά. Αναμένεται να διασπαστεί σε περισσότερα από 100 κομμάτια, τα οποία όμως θα διαλυθούν ενώ θα βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Από αυτά μόλις τα 26 που είναι και τα πιο βαριά μεταλλικά, αναμένεται να συντριβούν στη Γη, περιλαμβανομένων και των δεξαμενών καυσίμων από τιτάνιο.

Ο εκπρόσωπος της NASA Steve Cole ανακοίνωσε: «Οποιοσδήποτε βρει ένα κομμάτι του δορυφόρου πρέπει να μείνει μακριά και να καλέσει αμέσως της Αστυνομία ώστε να αναλάβει την υπόθεση. Μπορεί να είναι πολύ ζεστό ή κι επικίνδυνο. Εξαρτάται από την ταχύτητα που έχουν τα συντρίμμια, αλλά μπορεί να πηγαίνουν και με μεγάλη ταχύτητα τόση ώστε να διαπεράσουν ένα σπίτι. Θα περιμένουμε να δούμε αν τα συντρίμμια θα δημιουργήσουν κρατήρα. Αν έχουν σφαιρικό σχήμα αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά αν έχουν πιο ασυνήθιστο σχήμα τότε μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη ταχύτητα». Επίσης, ο κ. Cole πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και θα αναρτηθούν στο website της NASA.


Κομμάτια ανενεργών δορυφόρων συχνά πέφτουν στη Γη από το Διάστημα, αλλά ο συγκεκριμένος δορυφόρος για τη Μελέτη της Ανώτερης Ατμόσφαιρας θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος της NASA που θα συγκρουστεί ανεξέλεγκτα στη Γη εδώ και 32 χρόνια.

Το 1979 το Skylab, που ήταν 15 φορές μεγαλύτερο, συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία ενώ οι επιστήμονες είχαν προεπιλέξει ως σημείο συντριβής τη Νότια Αφρική και το 2003 το Columbia εξερράγη τη στιγμή της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το πλήρωμά του και κομμάτια του να πέσουν σε όλη την περιφέρεια του Τέξας. 
ΠΗΓΗ:  http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου