Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μεταξυ Γης και Σεληνης θα βρεθει αστεροειδης τον Ιουνιο, ανακοινωσε η NASA

Ένας αστεροειδής πρόκειται να πλησιάσει τη Γη, σε μικρή απόσταση στις 2 Ιουνίου αλλά οι επιστήμονες της NASA βεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να αποτελέσει απειλή για τη Γη. Πρόκειται να για τον αστεροειδή 2009BD ο οποίος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιανουαρίου του 2009.

Ο αστεροειδής πρόκειται να περάσει από τη Γη σε απόσταση 0,9 ld (lunar distances) όπου ld είναι η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη ήτοι κάπου 380.000 χλμ. στη μέση τιμή της. Έτσι υπολογίζεται πως ο 2009BD θα διέλθει σε μια απόσταση 342.000 χλμ. τιμή εξαιρετικά μικρή βάσει των δεδομένων του διαστήματος, ή με άλλα λόγια θα περάσει εσωτερικά της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη.

Αν και η NASA όπως αναφέρθηκε επεσήμανε πως η τροχιά του αστεροειδούς αυτού δεν πρόκειται να διασταυρωθεί σε κανένα σημείο της με τη Γη, εντούτοις δεν παρέλειψαν, -άραγε για πιο λόγο- να αναφέρουν τι θα γινόταν ένα αυτός ο αστεροειδής έπεφτε τελικά στον πλανήτη μας. Έτσι στην περίπτωση που ο 2009BD ο οποίος έχει περίπου 10 μέτρα μέγιστο πλάτος, είχε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τεράστιας έκρηξης στην ατμόσφαιρά της ισχύος πολλών μεγατόνων, και η οποία θα ήταν εν δυνάμει ζημιογόνος αν όχι θανατηφόρος σε αποστάσεις 10 με 20 χλμ. σε κάθε διεύθυνση ειδικά εάν αυτή γινόταν πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Όπως αναφέρεται σχετικά δύο αστεροειδείς πέρασαν σε ανάλογη απόσταση στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ τον Απρίλιο του 2010 ένας άλλος αστεροειδής με μέγεθος περίπου αυτό ενός γηπέδου τένις πλησίασε τη Γη σε απόσταση όσο και η Σελήνη. Ο τελευταίος όμως αστεροειδής ο οποίος πέρασε μέσα από την τροχιά της Σελήνης ήταν ο 2009 JL2 μεγέθους μεταξύ 17 και 37 μέτρων το Μάιο του 2009.

Πάντως και σύμφωνα με τον Clark Chapman αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Boulder του Κολοράντο, υπάρχει πιθανότητα 50% για ένα σώμα μεγέθους 30 μέτρων περίπου να καταλήξει στη Γη, κάθε αιώνα.

Αν και ο 2009BD μπορεί για τη NASA να μην αποτελεί πρόβλημα, το ερχόμενο Φθινόπωρο προμηνύεται να είναι «θερμό» από αστρονομικής πλευράς, καθώς ένας κομήτης και δύο τουλάχιστον αστεροειδείς πρόκειται να περάσουν κοντά στη Γη, χωρίς όμως ευτυχώς με πορεία σύγκρουσης.

Παρόλα αυτά το μεγάλο ερωτηματικό είναι ένας εκ των τριών, ο επονομαζόμενος Elenin. Περισσότερα όμως για τον Elenin καθώς και πλήρη ενημέρωση για τα περίεργα δεδομένα που «φέρνει» μαζί του θα έχετε σύντομα από το defencenet.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου