Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

«Ένας Έλληνας που επιθυμεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τούρκους»

Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχεδιάζει να εξασφαλίσει τη μετάβαση στην πόλη του 300.000 Τούρκων τουριστών ετησίως, αναδεικνύοντας τα οθωμανικά μνημεία στην γενέτειρα των Κεμάλ Ατατούρκ και Ναζίμ Χικμέτ.
Με τον πιο πάνω τίτλο παρουσιάζει ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού NTV αποκλειστικές δηλώσεις του νέου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη στον ανταποκριτή της Sabah και του NTV στην Αθήνα κ Στέλιο Μπερμπεράκη.
Στην πρώτη σελίδα της Sabah εμφανίζεται ο τίτλος «Το καινούργιο αφεντικό της Θεσσαλονίκης» και υπογραμμίζεται ως υπότιτλος η φράση του κ. Μπουτάρη: «Είναι σημαντικό ότι ο Ατατούρκ και ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκαν στην πόλη αυτή».
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Τούρκων λόγω του Ατατούρκ και τι νόημα έχει ο Ατατούρκ για τον κ Μπουτάρη, ο Δήμαρχος είπε: «Για μένα ο Ατατούρκ είναι ο ηγέτης του νέου τουρκικού κράτους που ξεσηκώθηκε την περίοδο εκείνη κατά της
Οθωμανικής Διοίκησης και της ηγεμονίας αυτής. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του ξεσηκωμού αλλά η ονομασία του Ατατούρκ για διάφορους λόγους συσχετιζόταν εδώ με διάφορα αιματηρά γεγονότα. Όμως ήταν φυσικά ένας αιματηρός πόλεμος. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα της ιστορίας και να πραγματοποιήσουμε βήματα τα οποία θα παρεμποδίσουν την επανάληψη αυτών».
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ακόμα υπέρ της πρότασης που είχε κάμει το 2006 ώστε να δοθεί στο δρόμο που είναι μπροστά στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, η ονομασία «Μουσταφά Κεμάλ», ο κ. Μπουτάρης απάντησε: «Μια τέτοια πρόταση είχε γίνει κατά την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ των δύο χωρών οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ, που εξασφάλισαν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και είχε έρθει στην επικαιρότητα να δοθεί και πάλι η ονομασία αυτή στον δρόμο ο οποίος έφερε αυτήν την ονομασία μέχρι τα γεγονότα των 6-7 Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κων/λη. Εγώ δεν επιμένω οπωσδήποτε  να γίνει αυτό αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της νεαρής ηλικίας του Μουσταφά Κεμάλ πέρασε στην Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι για τους Τούρκους αυτό και  επιστρέφοντας την ονομασία Μουσταφά Κεμάλ στον δρόμο θα πρέπει να τους κάνουμε ευτυχείς.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι επικρίθηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με την παρουσίαση του κινήματος των Νεότουρκων και της εβραϊκής ταυτότητας στην Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουτάρης είπε: «Σκοπός μου δεν είναι να βάζω δεξιά-αριστερά αγάλματα, αλλά να φέρω στο φώς αμέτρητα μνημεία που εκπροσωπούν τον οθωμανικό πολιτισμό ο οποίος έβαλε την σφραγίδα του στην Θεσσαλονίκη επί 4 ακόμα και 5 αιώνες. Εάν εμείς μπορούμε και επισκεπτόμαστε τα μνημεία των προγόνων μας στην Κων/λη στην Σμύρνη και στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχουν και οι Τούρκοι το δικαίωμα ερχόμενοι στην Θεσσαλονίκη να επισκέπτονται τα μνημεία των προγόνων τους. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι έχουν γεννηθεί σε αυτήν την πόλη ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Ατατούρκ καθώς επίσης και το ότι από εδώ ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων. Η πλατεία Ελευθερίας που βλέπετε πίσω μου,  πριν γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ήταν χώρος των Νεότουρκων. Την ονομασία αυτή φυσικά στην πλατεία την είχαν δώσει οι Νεότουρκοι. Αργότερα  οι Ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία αυτή τους Εβραίους που ζούσαν εδώ και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει έτσι ώστε, όπως λέει και ο ίδιος, θα εξασφαλίσουν την μετάβαση 300.000 Τούρκων τουριστών ετησίως στην Θεσσαλονίκη, ο κ Μπουτάρης είπε: «Ο ρόλος του Δήμου είναι να κινητοποιήσει τους  τουριστικούς  φορείς, για να ανοίξουν τις πόρτες διάπλατα στους Τούρκους τουρίστες που θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη. Ένας άλλος ρόλος του Δήμου είναι να αναδείξει όλα τα ιστορικά μνημεία τόσο οθωμανικά όσο και ελληνικά και να δείξει επιμέλεια στα  Μουσεία και στις κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες. Δηλαδή να εξασφαλίσει στους Τούρκους πολίτες να αισθανθούν εδώ άνετα, να γνωρίσουν από κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να περάσουν ευχάριστα».
Τέλος στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι είχε αναγκαστεί να μεταφέρει την σορό της συζύγου του στην Βουλγαρία για αποτέφρωση, βάσει της ύστατης επιθυμίας της, μετά από αντίρρηση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος είπε ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις του κράτους για την αποτέφρωση των νεκρών αλλά δεν υπάρχει κέντρο αποτέφρωσης και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του θα προσπαθήσει να δημιουργηθούν τέτοιου είδους κέντρα. 
ΠΗΓΗ:  www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου