Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Συγκλονιστικό! Υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής...


Σοκαριστική ανακάλυψη ενός "έξυπνου οργανισμού", του βακτήριου GFHJ! Η χημική του υπόσταση δεν βασίζεται στις ενώσεις του άνθρακα. Έχει την ικανότητα να υποκαθιστά ένα από τα έξι γνωστά στοιχεία που συγκροτούν τις έμβιες χημικές ενώσεις.
Ανακαλύφθηκε στη λίμνη Μόνο της νότιας Καλιφόρνια.
   
Το βακτήριο στο μικροσκόπιο μοιάζει με πατάτα.
Το βακτήριο εχει την εξαιρετική ικανότητα να αναπτύσσεται μέσα στο ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον της λίμνης Μόνο.
Η απομόνωσή του στο εργαστήριο έδειξε ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται παρά τη μεγάλη τοξικότητα.
Η τοξικότητα οφείλεται στο στοιχείο αρσενικό.
Το αρσενικό αποτελεί δομικό στοιχείο του DNA του βακτηρίου.
Η ανάπτυξη έμβιου οργανισμού με βάση το αρσενικό αλλάζει θεμελιωδώς την αντίληψη των επιστημόνων για τις μορφές ζωής στο σύμπαν.
Αλλάζει την κατεύθυνση της έρευνας. "Πλέον ξέρουμε τι πρέπει να ψάχνουμε",  λένε οι επιστήμονες.
Η αστροβιολογία μπορεί να διασπάσει τα νέα χημικά οργανικά στοιχεία δημιουργώντας επανάσταση με τη βιολογική παρέμβαση του DNA.
Το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο βιολογικό υλικό είναι εξαιρετικό.
Στις ερωτήσεις που τέθηκαν στου επιστήμονες σχετικά με τα στοιχεία
"Θα αναγνωρίζουμε πλέον τη διαφορετικού είδους ζωή, η έρευνά μας είναι ανοιχτή σε όλη την επιστημονική κοινότητα.  Θα μελετήσουμε νέες μορφές DNA, όχι μόνο με βάση το αρσενικό, αλλά και άλλα στοιχεία που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να μελετήσουμε".
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 30 με 50 χρόνια.
Η αστροβιολογία αποκτά την ικανότητα να μελετήσει οποιοδήποτε είδος ζωής, στη Γη, στους αστεροειδείς ή σε οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.
Οι πρακτικές εφαρμογές της ανακάλυψης για την οικολογία μπορούν να αποδειχτούν επαναστικές. Ο καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης, James Elser, υποστηρίζει ότι μια εφαρμογή θα επιτύχει τη λύση του προβλήματος της μόλυνσης του εδάφους και των υδάτων.
Θα δώσει διέξοδο στη διαχείρηση των τοξικών αποβλήτων.
Δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη βιοενέργειας από άλγες που αναπτύσσονται μόνες τους. Πρόκειται για τη δημιουργία μικροοργανισμού βιοενέργειας. Η αρχή της έρευνας θα έχει στο επίκεντρο το αρσενικό και θα επεκταθεί και σε άλλα χημικά στοιχεία.
Η πιθανότητα εξωγήινης ζωής μπαίνει πλέον σε νέα βάση. Τέτοιου είδους έμβιοι οργανισμοί μπορεί να έχουν έρθει στην Γη πολλές φορές μέχρι τώρα, με διαφορετικές μορφές.
Τα "εξωγήινα" βακτήρια μπορεί να είναι απόγονοι άλλων "κατοίκων" του σύμπαντος, χωρίς να μιλούν για νοήμοντα όντα.
Κάποιοι οργανισμοί με "εξωγήινη" βιοχημεία πιθανόν να έχουν ζήσει ή να ζουν ακόμα πολύ κοντά μας.
Οι ίδιοι οργανισμοί μπορεί να επιστρέψουν κάποια στιγμή έχοντας αναπτυχθεί περαιτέρω, με μια νέα μορφή.
Η λίμνη Μόνο είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικά τοξικού περιβάλλοντος, στο οποίο κατάφεραν να αναπτυχθούν "σκιώδη" πλάσματα. Τέτοια οικοσυστήματα μπορεί να υπάρχουν και άλλα στην Γη. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι οργανισμοί αυτοί είχαν εξελικτική πορεία.
Το στοιχείο αρσενικό είναι το "υλικό" που επέτρεψε στο βακτήριο να εξελίσσεται και να μεταλάσσεται, ως πιθανότητα  "εξωγήινης" ζωής, που δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποια μορφή θα επανέλθει.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως μετά την ανακάλυψη αυτού του οργανισμού τα μόρια φωσφόρου μπορούν να αντικατασταθούν με μόρια αρσενικού!
Αυτό μπορεί στο μέλλον να έχει χρισιμότητα στην "κατασκευή" φυτικών οργανισμών που να μην χρειάζονται φώσφορο για την ανάπτυξή τους.
 


Ο καθηγητής εξελικτικής και μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γιώργος Ροδάκης χαρακτήρισε σημαντική μεν την ανακάλυψη, αλλά όχι του αιώνα.
«Γνωρίζουμε ήδη ένα τεράστιο φάσμα αντίστοιχων βακτηρίων που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα τα οποία ίσως να έχουν στην δομή τους, ένα άλλο συστατικό αντί του αρσενικού. Το βακτήριο κατατάσσεται στα βακτήρια που χαρακτηρίζονται «εξτρεμόφυλλα» δηλαδή σε περιβάλλοντα ακραία με προσαρμοσμένη φυσιολογία. Ουσιαστικά με την ανακάλυψη αυτή, προστέθηκε ακόμη ένα λιθαράκι στην ποικιλία μορφών ζωής καθώς και την ευελιξία της ίδιας της ζωής να προσαρμόζεται.
Αποτελεί μια προέκταση στην πιθανή εμφάνιση άλλων μορφών σε πλανήτες, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόγνωση για τα είδη ζωής που μπορεί να υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου