Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Τρισχειρότερο για τους πολίτες το «νέο» μεσοπρόθεσμο του Ε. Βενιζέλου...


Image


Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο που ανακοινώθηκαν είναι: 

Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 1 – 5% η οποία θα αφορά όλο το εισόδημα. Η εισφορά αλληλεγγύης ορίζεται ως εξής:
Για ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 1%
Για ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 2%
Για ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 3%
Για ετήσιο εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω διαμορφώνεται στο 4%.
Εισφορά 5% θα επιβάλλεται σε βουλευτές και σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στο λαό, πρέπει οι ίδιοι πρώτοι να υποστούμε τη μεγαλύτερη περικοπή».
Επιβολή τέλους άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ μεσοσταθμικά (με τοπικά κριτήρια) και δεν είναι συμψηφιζόμενο με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και το οποίο θα διατηρηθεί και μετά το 2015.
Άλλα μέτρα είναι:
Το αφορολόγητο για ελεύθερους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες μειώνεται στις 8.000 ευρώ και στο κλιμάκιο 8.000 με 12.000 επιβάλλεται ειδικός φορολογικός συντελεστής 10%. Εξαιρούνται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών καθώς και ΑμΕΑ.
Δεν θα επιβληθεί τέλος επιβάρυνσης ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και παραμένει η μείωση του αφορολόγητου στα ακίνητα από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.
Αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το οποίο σημαίνει επιβάρυνση κατά 5-6 λεπτά το λίτρο και εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης για τις επιχειρήσεις.
Σαν μην έφτανε αυτό ο Ε. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι αναζητούνται ακόμη πρόσθετες περικοπές δαπανών αξίας 400 εκατ. ευρώ φέτος και 1,3 δισ. ευρώ στο σύνολο της τετραετίας, λέγοντας ότι ευελπιστεί να προέλθουν από λειτουργικές δαπάνες αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέλθουν και από περικοπές άλλου είδους.
Πρόκειται για μέτρα με τα οποία θα επιδιωχθεί να καλυφθεί η διαφορά των 5,5 δις. ευρώ στις εκτιμήσεις για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας. Στα μέτρα αυτά βρέθηκε ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο πλευρών όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού.
Σε ότι αφoρ;a την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται από τον Οκτώβριο η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Είναι κρίσιμο, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση.
ΠΗΓΗ:  http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου