Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Aνακλήθηκε η άδεια του "Explora" - Σωσίβιο σε "ναυάγιο"...


Η Ελλάδα προχώρησε στην ανάκληση της άδειας που είχε αρχικώς δώσει στο ιταλικό ωκεανογραφικό πλοίο «Explora», αφού πλέον έγινε επίσημα παραδεκτό ότι το ιταλικό σκάφος ζήτησε άδεια από την ... Τουρκία για να κάνει έρευνες επί χώρου ελληνικής δικαιοδοσίας.
 ImageΤο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη 23/03 δεν είχε παραδεχθεί αυτό που είχε γράψει το defencenet.gr ότι το "Explora" είχε ζητήσει άδεια από την Τουρκία, αλλά πολύ σύντομα ανέτρεψε την αρχική του θέση, παραδέχθηκε ότι οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια και από την Τουρκία και κατ'αυτό τον τρόπο προχώρησε στην ανάκληση της άδειας διέλευσης και ερευνών.
Στην αποκάλυψη προέβη σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, βγάζοντας ταυτόχρόνως στη ... σέντρα το υπουργείο Εξωτερικών και τον Δ.Δρούτσα που
την περασμένη Τετάρτη με δήλωση του εκπροσώπου του αρνείτο ότι το "Explora" είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία!
Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση των θέσεων του defencenet.gr και πάνω απ'όλα δέχθηκαν την θέση ότι έπρεπε να ανακληθεί η άδεια. Πρόκειται για το έσχατο αμυντικό μέτρο που μπορούσε να λάβει η Ελλάδα μετά την απαράδεικτη διαχείριση που-δυστυχώς-δημιόύργησε τετελεσμένα στις 12 Μαρτίου με την ανοχή της πειρατείας της τουρκικής κορβέτας "Badirma" σε βάρος του "Explora". 
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες η άδεια ανακλήθηκε κατόπιν συννενόησης με το Τελ-Αβίβ, για λογαριασμό του οποίου εκτελούσε τις έρευνες το "Explora" (θα ποντιζόταν εν συνεχεία καλώδιο οτπικών ινών).
Σημειώναμε την περασμένη Τετάρτη όταν το "Explora" εμφανίστηκε και πάλι σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, τα εξής: "Τι θα έπρεπε να γίνει έστω και στην ύστατη στιγμή; Αυτό που έγινε και το 1974: Όπως τότε εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ που έκλεισε τους αεροδιαδρόμους του Αιγαίου που διεκδικούσαν οι Τούρκοι, έπρεπε να απαγορευθεί στο ιταλικό σκάφος να πλεύσει εντός της ελληνικής "θαλάσσιας περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας" , από την στιγμή που ζήτησε άδεια από τρίτο κράτος που δεν δικαιούται να δώσει άδεια. Και όχι να συμπράξει στην τουρκική πειρατεία".
Πάντως υπάρχει και θέμα για την Ιταλία αφού το "Explora" ανήκει στο κρατικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο. Σημαίνει ότι η Ιταλία ως κράτος ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να κάνει έρευνες σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας. Και η δικαιολογία ότι δεν επενέβη η ελληνική πλευρά είναι δεκτή, μέχρις ενός σημείου...
Τη σχετική ανακοίνωση ανάκλησης της άδειας του "Explora" έκανε, όπως προείπαμε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας σήμερα και φαίνεται ότι έχει αντιληθφεί την σοβαρότητα του θέματος μετά το "ναυάγιο" που είχε η ελληνική διαχείριση του θέματος της 12 Μαρτίου.  Ιδού η πορεία (φωτό πρώτης σελίδας) του "Explora" από δυτικά προς ανατολικά, νότια της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου, αλλά και εντός του νοητού ορίου του FIR Αθηνών.
ΠΗΓΗ:  http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου