Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ένταση με ιρανικά πλοία στο Σουέζ


Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ που παρακολουθεί δύο ιρανικά πλοία να βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα και να σχεδιάζουν να περάσουν την διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για δύο πολεμικά πλοία του Ιράν που σχεδιάζουν να περάσουν την διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να φτάσουν στην Συρία. Το CNN μεταδίδει ότι το Ιράν αναφέρει ότι πρόκειται για εκπαιδευτική επιχείρηση.

«Είναι κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκτορ Λίμπερμαν, που αποκάλεσε «πρόκληση» την κίνηση του Ιράν. Παράλληλα ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας «για να μπουν στη θέση τους οι Ιρανοί. Είμαστε οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή και οι μοναδικοί που μοιραζόμαστε τις αξίες τους. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να καταλάβει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις για πάντα».

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόλι δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν πρόκειται πράγματι για πολεμικά πλοία και δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον προορισμό τους.

«Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το τι κάνουν, πού πάνε, το παρακολουθούμε με περιέργεια» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου και συνέχισε «πάντα παρακολουθούμε ό,τι κάνει το Ιράν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την παρουσία των ιρανικών πλοίων.

Εξάλλου ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Enterprise, διέσχισε την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τον αραβικό κόλπο, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύουν το καταδρομικό Leyte Gulf και το σκάφος ανεφοδιασμού Arctic.

Το Enterprise αναμένεται να προχωρήσει σε "επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και να προσφέρει την υποστήριξή του στις επιχειρήσεις 'Αναλλοίωτη Ελευθερία' του Αφγανιστάν και 'Νέα Αυγή' του Ιράκ", όπως διευκρίνισε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωσή του.

Αν και στην περιοχή αυτή βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η αμερικανική παρουσία μοιάζει να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες: δύο ακόμη αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το Carl Vinson και το Abraham Lincoln, βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor.
ΠΗΓΗ:  http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου